Koktajl z arbuza

Arbuz to orzeźwiający owoc kojarzący się z latem kiedy to temperatura na zewnątrz bywa wysoka. To także świetny owoc do robienia koktajli, połączony z odpowiednimi składnikami tworzy niezwykle orzeźwiający napój, który skutecznie gasi pragnienie i co najważniejsze rewelacyjnie smakuje.

Koktajl z arbuza to nie tylko sam owoc plus lód. W tym przepisie znajdziesz jeszcze inne składniki, które zupełnie odmienią smak jak i konsystencje sprawiając, że będzie to odpowiednio gęsty koktajl, a nie zwykły napój.

Dlaczego powinieneś wybrać ten przepis na koktajl z arbuzem?

To bardzo prosty przepis w którym największą rolę odgrywa arbuz jednak różni się on od najprostszych kombinacji arbuz + lód. W tym przepisie równie ważne co arbuz są też inne składniki bez których koktajl nie mógłby osiągnąć odpowiedniej konsystencji oraz wyjątkowego smaku.

  • Przepis zawiera zaledwie kilka powszechnie znanych i dostępnych składników.
  • Przemyślana kombinacja składników gwarantuje, że koktajl ma idealną konsystencję.
  • Jest to niskokaloryczny, słodki i bardzo orzeźwiający napój idealny na upalne dni.
  • Przygotowanie wszystkiego wraz z miksowaniem zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki na koktajl arbuzowy

  1. Arbuz – Przepis przewiduje świeżego arbuza, ale możesz go wcześniej pokroić i zamrozić jeśli chcesz przygotować ekstra zimny koktajl.
  2. Truskawki – Tak jak wyżej, w zależności od preferencji możesz wykorzystać świeże truskawki lub je wcześniej zamrozić zyskując w ten sposób gęstszy i niemalże lodowaty koktajl.
  3. Jogurt grecki lub mleko – To jest głównie kwestia gustu, tak naprawdę każdy rodzaj mleka będzie tu pasował.
  4. Miód – Dodaje naturalnej słodyczy świetnie łącząc się z innymi składnikami zawartymi w przepisie.
  5. Lód – Nie tylko schładza napoje, ale również zagęszcza dzięki czemu koktajl ma odpowiednią konsystencję.

Jak zrobić najlepszy koktajl arbuzowy?

koktajl z arbuza

Arbuz cechuję się tym, że jest bardzo wodnisty przez co robiąc koktajl arbuzowy należy dobrać odpowiednie składniki, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję koktajlu. Przygotuj wszystkie składniki i wrzuć większą część do naczynia w którym będziesz miksował wszystko.

Dlaczego nie polecamy zmiksować wszystkich składników?

Jak wspominaliśmy wyżej, arbuz jest wodnisty zatem jeżeli koktajl wyjdzie Ci zbyt płynny to dodaj mrożonych lub świeżych truskawek i banana. W ostateczności możesz dodać kostki lodu, ale pamiętaj, że im więcej kostek tym bardziej twój koktajl straci na smaku.

Przydatne wskazówki:

  • Nie miksuj wszystkich składników naraz. Zostaw sobie nieco truskawek lub bananów by móc zagęścić twój koktajl jeśli wyjdzie zbyt wodnisty.
  • Zacznij miksować od mniejszych obrotów i stopniowo zwiększaj moc do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Im więcej lodu tym słabszy smak koktajlu. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest zamrożenie wcześniej pokrojonych drobno składników.

Opcjonalne składniki do modyfikacji przepisu

Przedstawiony przez nas przepis pozwala uzyskać lekki i mocno orzeźwiający koktajl z arbuza. Jeśli jednak chcesz mieć koktajl arbuzowy w wersji bardziej sycącej to dodaj do niego orzechy, nasiona, czy nawet białko w proszku. To pozwoli Ci podnieść kaloryczność koktajlu zachowując przy tym istotny smak arbuza, zdrowotne właściwości całej mieszanki oraz orzeźwienie z jakim kojarzy się arbuz.

Dodaj komentarz